Zonnepanelen voor de Benedictushoeve

Terug

In 2018 zag ECoOB, de Energiecoöperatie Oost-Brabant, het levenslicht. Hun allereerste project was de installatie van zonnepanelen op het dak van De Wilg. Nadien volgde het dak van het gebouw in de Bijlokstraat, Herent. Recent werd ook de Benedictushoeve aangepakt. ECoOB plaatste er 70 zonnepanelen met een geïnstalleerd vermogen van 30,8 kWP en een verwachte jaarlijkse productie van 25 210 kWh. Het gaat om een totale investering van 21 300 euro.

Om een vergelijking te maken: een huishouden van 3 à 4 personen verbruikt gemiddeld 3 500 kWh op jaarbasis. Wat onze voorziening betreft, gaat het om het derde zonnedak dat wij met ECoOB realiseren, maar ECoOB groeide daarnaast verder uit tot een zeer belangrijke regionale marktspeler.

De expertise van ECoOB op vlak van hernieuwbare energie leidt tot een volledige ontzorging van Oostrem. We werken aan energiebesparende maatregelen van ons gebouwenpark. Door onze daken te isoleren en daken met een goede oriëntatie te voorzien van zonnepanelen, kunnen we ons steentje bijdragen tot het klimaat. Daarnaast werken we ook aan buurtwerking, door de buurt actief te betrekken bij het plaatsen van zonnedaken. Ten derde biedt het plaatsen van zonnepanelen ook een mooi rendement op, waardoor we middelen kunnen vrijmaken voor onze core business, namelijk de zorg van personen met een beperking. Een mooie win-win dus.

ECoOB zal trouwens een volledig warmtenet bouwen voor het buurtversterkende woonproject ‘De Boomgaard’. Het klimaatthema raakte de laatste jaren wat ondergesneeuwd. Ten onrechte, want alle wetenschappelijke indicatoren geven aan dat de klimaatcrisis dé crisis van de volgende decennia wordt. Als we niet snel ingrijpen, dan wacht er ons een rampscenario. Oostrem is zich hiervan bewust en wil op alle manieren actie ondernemen en sensibiliseren. De verleiding is groot om het hoofd in het zand te steken voor een klimaatprobleem op wereldschaal, maar dat helpt ons niet verder. Daarom geven wij ook graag ruchtbaarheid aan onze goede relatie met ECoOB. Misschien kunnen we jullie zelfs overhalen om aandeelhouder te worden.

25/08/2024